Kinesiska ambassaden attackerar svensk reporter

jojje.jpg

I ett pressmeddelande från den kinesiska ambassaden i Sverige den 3 juli 2018 kritiserar den kinesiska regimen en artikel som publicerades i tidningen Expressen den 19 juni om de metoder som Kina använder för att tysta journalister. I artikeln beskriver Olsson hur han vägrats att förnya sitt visum efter att ha rapporterat bland annat om kidnappningen och fängslandet av svensken Gui Minhai.

Ambassaden säger att artikeln från Expressen är full av lögner och beskriver Olsson som bedräglig och skymflig.

Jojje Olsson är van vid trakasserier från kinesiska myndigheter. Efter att ha varit baserad i Kina i nio år och efter att ha skrivit en bok om landet som behandlade flera känsliga ämnen, förvägrades han förnyat visum i juli 2016. Han tvingades få flytta till Taiwan, varifrån han fortsätter att rapportera från den kinesisktalande världen.

– Ambassadens utspel är ett tydligt exempel på de kinesiska myndigheternas attityd gentemot journalister och bekräftar innehållet Expressen-artikeln. Om ambassadör Gui Congyou vill bevisa sin lojalitet till pressfrihet så vore det bästa om han kunde hjälpa Olsson att få förnyat visum, säger Céderic Alviani, chef på Reportrar utan gränser i Taiwan.

Kina återfinns på plats 176 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Kina är ett av världens största fängelser för journalister.