Demokratier uppmanas agera för frisläppandet av svensk publicist

Gui var en av fem Hongkong-baserade bokhandlare som fördes bort och häktades under 2015 och han var den sista att släppas. Officiellt släpptes han den 24 oktober 2017 men var fortsatt under sträng bevakning i den sydöstra staden Ningbo.

Den 20 januari greps Gui Minhai återigen av civilklädda poliser under en tågresa till Peking dit han var på väg av medicinska skäl. Gui reste tillsammans med två svenska diplomater som inte kunde hindra gripandet.

Både Sverige och EU har krävt ett omedelbart frisläppande av Gui Minhai men har ännu inte fått något officiellt svar av kinesiska myndigheter.

Reportrar utan gränser uppmanar demokratier världen över att reagera och sätta press på Kina för att släppa Gui Minhai.

– Kina utgår ifrån att världen ska förhålla sig passiv. Reportrar utan gränser utgår från att detta fall är prioriterat av Utrikesdepartementet och hoppas att andra demokratiska länder ska ansluta sig till kravet att släppa Gui, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Förföljelsen av en utländsk medborgare är ett brott mot både den kinesiska konstitutionen och internationella lagar. Om inte regimen möter mer motstånd så förstår Xi Jinpings regering att de kan agera utan konsekvenser när de kidnappar människor vartsomhelst i världen för att sedan paradera dem på tv för att leverera påtvingade erkännanden och hindra dem från att få medicinsk hjälp, säger Céderic Alviani från Reportrar utan gränsers östasienkontor i Taiwan.

Vanvård och utebliven medicinsk assistans är diskretare än ett dödsstraff men får samma resultat. Metoden används flitigt i kina för att tysta disidenter och motståndare till regimen.

Både Liu Xiaobo, mottagare av både Nobelpriset och av Reportrar utan gränsers pressfrihetspris, och bloggare Yang Tongyan dog under förra året från uteblivna medicinska behandlingar under kinesisk fångenskap.

Kina återfinns på plats 176 av 180 länder i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex.