Ett brev till Dawit

freeedawit.jpeg

Brevet publiceras i Ystads Allehanda idag, 2 november, på FN:s Internationella dag mot straffrihet för brott mot journalister. Brevet är en genomgång av en rad tillfällen under senare år där Sverige haft ett val mellan passivitet och att agera, mellan tystnad och att tala tydligt. Det blir ingen smickrande bild för det Sverige som brukar vilja ses som en förkämpe för mänskliga rättigheter.

När FN instiftade dagen uppmanade generalförsamlingen alla medlemsstater att ”göra sitt yttersta” för att få slut på straffriheten. Det ifrågasätter brevet, i synnerhet om man ställer Sveriges agerande vid vad länder som Kanada och Storbritannien gjort och gör.

Reportrar utan gränser ligger också bakom ett inlägg i Africa Review, en publikation med panafrikanska ambitioner som ges ut i Kenya. I bägge fallen handlar det om att använda alla medel för att nå Eritrea. Det enbart regimen där som är ansvarig för det olagliga fängslandena av Dawit Isaak, Seyoum Tsehaye och de andra fängslade journalisterna. Tillsammans med Patrick Mutahi, Tom Rhodes och William Oloo Janak från Article 19, CPJ respektive Eastern African Journalists Association i Nairobi argumenterar vi för hur stater inte minst i Östafrika måste ställa frågor om Dawit Isaak och hans fängslade kollegor.