Nils Horner skjuten till döds

Porträtt med den mördade journalisten Nils Horner

Reportrar utan gränser sänder sina kondoleanser till Nils Horners familj, anhöriga och kolleger.

Nils Horner blev 51 år och arbetade sedan 2001 som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio och han bevakade främst Asien och Mellanöstern.

Tidigt på morgonen idag, den 11 mars, så fick Nils Hornes kolleger på Eko-redationen en nyhetsflash från nyhetsbyrån AFP om att en journalist blivit skjuten i Kabul.
– Vi mejlade Nils och bad honom bekräfta att han var okej. Sedan ringde vi honom på mobilen, men det var inte han som svarade, utan en läkare på sjukhuset som sade att Nils var död, sade Eko-chefen Anne Lagercrantz vid en presskonferens i Radiohuset under förmiddagen.

Nils Horner hade tidigare under morgonen haft sitt dagliga rutinsamtal med kollegerna på hemmaredaktionen i Stockholm. Enligt Anne Lagercrantz och Sveriges Radios vd Cilla Benkö så var Nils Horner i Kabul för att göra intervjuer inför det kommande presidentvalet.

Nils Horner sköts i bakhuvudet av två män utanför restaurang Taverna du Liban. Enligt nyhetsbyrån Reuters har två misstänkta gärningsmän gripitis.

Nils Horner beskrivs som extremt säkerhetsmedveten, och han hade flera gånger varit i Kabul på uppdrag för Sveriges Radio.
– Alla säkerhetsrutiner följdes här, men blir man skjuten i bakhuvudet på öppen gata så är det inte så mycket som hjälper. Vi är ett litet bolag som inte går ut med ständigt skydd, det finns riskområden som vi inte åker till, men Kabul är inte ett av dem som vi inte skulle bevaka, även om det är farligt där, sade Cilla Benkö

Svenska journalister som dödats i tjänsten

Eritrea 1983: Göran Assbring, frilansfotograf och skribent, skjuten till döds med ett skott i bröstet. Assbrings kropp hittades i en uttorkad flodfåra på den eritreanska landsbygden

Rapports svensk-argentinska kameraman Leonardo Henrichsen, filmade sin egen död under det första kuppförsöket mot president Allende i Chile, juni 1973.

SvD-medarbetaren Karl Bergman och Expressen-reportern Arne Lemberg dödades av diktatorn Idi Amins soldater i Uganda 6 april 1979.

Ulf Strömberg, fotograf för TV4, rånmördades när han bevakade kriget i Afghanistan 2001. Strömberg vaknade när kollegorna i rummet bredvid rånades på sin utrustning, och sköts när han öppnade dörren.

Journalisten Martin Adler befann sig på ett frilansuppdrag i Somalias huvudstad Mogadishu när han sköts till döds, vid en demonstration, den 23 juni 2006.

Läs mer här:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/nils-horner-dodad-i-kabul/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5805981
http://www.expressen.se/nyheter/svensk-journalist-dodad-i-afghanistan/

Pressträff kl 11.00 på Radiohuset. Följ den på DN.se
http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/folj-sveriges-radios-presstraff-live/