Upprop för Martin och Johan

Sveriges regering måste göra allt i sin makt för att få Martin och Johan frisläppta Journalisterna Martin Schibbye, reporter, och Johan Persson, fotograf, har dömts till elva års fängelse i Etiopien för illegal inresa och förberedelse till terrorverksamhet. Det är ett nederlag för pressfriheten att två svenska journalister döms på så lösa åtalsgrunder. De har erkänt och dömts för inresan. De har däremot inte ägnat sig åt terrorverksamhet, det handlar om vedertagna journalistiska arbetsmetoder.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har meddelat att regeringens utgångspunkt är och förblir att Martin och Johan har varit i Etiopien på ett journalistiskt uppdrag samt att de bör försättas på fri fot så snart som möjligt. Vi välkomnar statsministerns ställningstagande.

Vi kräver att regeringen agerar kraftfullt och tydligt i sina relationer med Etiopien och visar att Sverige inte accepterar att pressfriheten stryps genom grundlösa terroristanklagelser mot journalister.

Målet för regeringens insats i detta läge kan bara vara ett: Martin och Johan ska släppas fria och återförenas med sina familjer så snart som möjligt.

Jeanette Gustafsdotter
VD Tidningsutgivarna

Kerstin Neld
VD Sveriges Tidskrifter

Eva Nordmark
Ordförande TCO

Lotta Schwarz
Ordförande Svenska Fotografers Förbund

Jesper Bengtsson
Ordförande Reportrar utan gränser

Lasse Hejdenberg
Ordförande Pressfotografernas Klubb

Jonas Nordling
Ordförande Journalistförbundet